Alles wat je moet weten over incasso’s

alles over incasso

Een incassobureau zorgt ervoor dat openstaande facturen automatisch worden ingediend en afgeschreven van een bankrekening met een incasso. Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over incasso’s.

Wat is een incasso precies?

Met een incasso, ook wel inning of incassering genoemd, is een particulier bedrijf gemachtigd om eenmalig of bijvoorbeeld maandelijks een bepaald overeengekomen bedrag van je bankrekening af te schrijven met jouw toestemming.

Veel instanties geven betalingsregelingen uit handen aan een incassobureau, zodat zij de financiële verplichtingen aan hun klant bij hen kunnen neerleggen en zelf niet achter de betalingen aan moeten. Wanneer je dus bijvoorbeeld een telefoonabonnement hebt waarvoor je maandelijks abonnementskosten betaalt, kan het soms voorkomen dat je een bedrag niet kunt betalen vanwege te weinig geld op je rekening.

De telefoonprovider stuurt dan eerst een herinnering, en als de betalingstermijn is verstreken laten zij de verdere afhandeling van de betalingsverplichting over aan een incassobureau. Vervolgens ontvang je nog een of meerdere aanmaningen.

Betalingsachterstand

Het is wanneer je zo’n maandelijkse incasso of betalingsregeling treft dus wel belangrijk dat je voldoende geld op je bankrekening hebt staan, want als de incasso mislukt kan dit vervelende consequenties hebben.

Zo moet je nadat het incassobedrijf een aantal betalingsherinneringen heeft gestuurd, bijkomende incassokosten betalen naast het bedrag van de factuur. Dit bijkomende bedrag heet een dwangsom. Het is dus altijd het goedkoopst om de betaling zo snel mogelijk te doen nadat je een factuur hebt ontvangen, of een betalingsregeling met termijnen te treffen.

Wat gebeurt er als je niet betaalt?

Wanneer je niet betaalt ondanks meerdere aanmaningen en herinneringen, kan een incassobureau geen beslag leggen op je spullen of dagvaarden. Dit kan alleen de schuldeiser doen wanneer er een rechter of deurwaarder wordt ingeschakeld.

De gerechtsdeurwaarder kan je dan verplichten te betalen. Mocht je dat nog steeds niet doen, dan kan een gerechtsdeurwaarder uiteindelijk beslag nemen op je inkomen of spullen. Voordat dit gebeurt, moet je al wel minstens drie herinneringen/ dwangsommen hebben gekregen.

Ben jij op zoek naar een incassobureau of naar meer informatie? Neem dan eens een kijkje op Incassobureau-Pro.nl

4 tips om mislukte incasso’s te voorkomen

1. Kies een datum voor de incasso die past bij jouw situatie.

Vaak kun je zelf de datum kiezen wanneer automatische incasso’s van je abonnementen worden afgeschreven. Het is daarom verstandig om deze datum van de afschrijving te plannen op een dag of een aantal dagen nadat je je salaris binnen krijgt, zodat je zeker weet dat je genoeg geld op je rekening hebt.

2. Houd je af en bijschrijvingen geregeld bij

Probeer het overzicht te houden op je financiële situatie. Check bijvoorbeeld een vaste dag in de week je bankrekening, om te zien wat er afgeschreven en bijgeschreven is, en ga altijd na of alles klopt.

3. Zorg voor voldoende spaargeld

Omdat er altijd onverwachte situaties kunnen ontstaan is het handig om altijd een buffer te hebben. Zorg daarom dus voor  wat extra geld op je spaarrekening zodat je kunt bijspringen wanneer je onverwacht net te kort komt voor je vaste lasten.

4. Betaal direct

Probeer meteen te betalen wanneer je een herinnering krijgt. Je kunt wanneer je niet voldoende geld hebt nog beter wat geld lenen van vrienden of familie, dan dat je te laat bent bij een incassobureau in verband met de incassokosten die hoog op kunnen lopen en de vervelende gevolgen.

Onterechte incasso’s

Kijk goed na of de incassobedragen volledig kloppen zodat je niet teveel betaalt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bij een doorlopende incasso geen einddatum hebt ingesteld, of dat het incassobedrijf een fout heeft gemaakt. In het geval van een onterechte incasso kun je deze terugboeken.

Wanneer je een incasso storneert is het wel aan te raden om contact op te nemen met de instantie om dit toe te lichten, per mail of telefonisch. In het geval van een conflictsituatie met een incassobureau kun je altijd een jurist of rechter inschakelen. Zij kunnen als je in je recht staat bijvoorbeeld een brief opstellen en je kunt eventueel in hoger beroep gaan.